Wednesday, May 12, 2010

Guru oh guru...

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Kali ini saya ingin berkongsi sedikt cerita tentang 'guru'. Semasa saya mula-mula menceburi bidang pendidikan pada awal 90-an, saya berasa begitu seronok. Mengajar sehingga 12.30 tengahari, kelas tambahan sekali-sekala sehingga jam 1.30 petang. Aktiviti kokurikulum lebih kurang sekali seminggu. Kegiatan sukan hanya pada awal tahun. Kursus???macam sangat jarang. Maklumat pelajar satakat awal tahun, aktiviti penyelidikan? hampir tak ada selain apa yang dibuat bersama pelajar tingkatan enam. Begitulah...Saya ada masa untuk pergi berjalan-jalan pada waktu petang, makan di luar, sekali sekala tengok wayang. Boleh pergi 'facial' lagi. Cuti? sudah tentu saya akan bercuti sepenuhnya...memang seronok.

Tetapi itu kisah lama. Sekarang, saya mula dihambat masa. Tidak ada lagi istilah setengah hari dalam diari hidup saya sebagai seorang guru. Hari ini kelas akan berakhir pada jam 1.30, bersambung kelas tutorial sehingga jam 3.00 petang. Kepada yang ada kelas luar jadual masa P&P akan berakhir jam 3.40. Kokurikulum setiap minggu (dua kali) sehingga jam 3.30 petang. Maklumat pelajar???non stop, macam-macam fail, macam-macam laporan. Program? sepanjang tahun. Penyelidikan? sekurang-kurangnya satu kajian tindakan. Kursus? mesti sekurang-kurangnya 7 hari dalam setahun. Hari Sabtu? dapat dua kali free sebulan pun macam sudah kadang-kadang. Cuti? separuh daripadanya diperuntukkan untuk kerja....hemmmm!!! begitulah...

Dalam pada semua itu, kerja-kerja utama tidak pernah berkurang. Itu merupakan satu perkara yang pasti. Saya secara peribadi berpendapat kerjaya sebagai seorang guru memang memenatkan. Itu kalau saya bandingkan dulu dan sekarang. Tetapi keseronokan menjadi guru tetap tidak boleh dibanding pada bila-bila masa sekalipun. Saya masih boleh membayangkan pelajar-pelajar saya yang mempunyai pelbagai ragam. Tahun 1992 saya teringat seorang pelajar saya yang berlari mengejar saya dengan penuh cemas. Saya hampir pengsan dengan kerisauan. Rupa-rupanya pelajar itu sekadar mahu mengucapkan "I love you" pada saya. Hari ini saya juga mendengar ungkapan yang sama tetapi sebagai seorang ibu. Apa yang saya rasa? kasih sayang pelajar tetap ada, sama ada kita dapat merasanya atau tidak...itulah persoalannya. Tetapi cabaran guru memang banyak. Kenapa? kerana kita berdepan dengan manusia. Produk yang hendak dibentuk bukan barangan sebaliknya satu makhluk yang punya akal, hati, perasaan dan boleh bertindak balas...malah boleh bercakap. Jadi???bukan calang-calang orang boleh berdepan dengan cabaran itu. Ditambah faktor jurang generasi, modenesasi, globalisasi...kesimpulannya? guru-guru pun sudah jadi macam bumi, diancam pemanasan global.

Apa-apapun, sekali menjadi guru...selamanya menjadi guru. Rasanya kita tidak boleh terlalu berfokus pada beban kerja, nanti kita jadi lebih cepat tua, mendahului masa. Berfokuslah pada keriangan memberi ilmu pengetahuan. Betapa gembiranya kita apabila pelajar kita boleh membaca, mengira, mengurus diri, merancang masa depan, berjaya dalam peperiksaan. Saya tidak boleh memadam rasa di hati saya setiap kali melihat senyum pelajar, setiap kali melihat kegembiraan di mata pelajar saya. Pasti juga ada saat-saat duka, payah,marah, kesal...dan sebagainya. Saya juga manusia biasa, itu juga hakikat.

Tidak cukup ruangan kalau mahu bercerita tentang guru, tetapi pada saya guru merupakan insan yang sangat berjasa pada hidup kita. Jangan sesekali kita merendahkan guru kita, sebaliknya kita disaran merendahkan diri kepada orang yang kita ambil ilmunya. Kepada para guru, teruslah berjuang, jangan putus asa, yakinlah ada kebaikan yang menanti di sebalik setiap kebaikan yang diberi. Mudah-mudahan kita diberikan kekuatan dan kelapangan dalam mendidik anak-anak bangsa. InsyaAllah.

Selamat Hari Guru.

1 comment:

Fareed said...

Good articles here....keep up the good work cikgu aina..I appreciate it.