Wednesday, June 1, 2011

Bosan?

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Agak lama tidak menulis di ruangan ini. Terlalu banyak hendak diceritakan hingga akhirnya semuanya disimpan rapi di kotak memori sendiri. Sekarang para pelajar sedang bercuti. Ada juga rakan-rakan guru yang mengambil kesempatan untuk bercuti panjang, sama ada melancong, ataupun balik kampung. Saya? sekadar bercuti di rumah saja, menjadi suri rumah sepenuh sambil menyiapkan kerja-kerja seorang guru yang pada saya tidak pernah ada sudahnya.

Sering saya terjumpa ungkapan 'bosan, boring, tension...'(dalam versi ejaan remaja di alam maya pastinya...) menjadi status pilihan pelajar kala menjenguk laman sosial khususnya 'Facebook'. Kenapa ya? Adakah kehidupan yang ditempuh sehari-hari di rumah amat membosankan? atau sengaja mencanangkan kebosanan untuk mencari perhatian? Usah terasa hati ya? saya sekadar meneka. Maklum saja, terkadang jurang generasi menyebabkan saya tidak memahami situasi dan pemikiran remaja hari ini...agaknya kan?

Apa-apapun, kebosanan akan melanda kala kita tidak punya hala tuju dan rencana. Kita akan kelemasan jika kita tidak mengurus masa dengan sebaiknya. Kita juga akan mati akal seandainya tidak menghargai masa dengan sebaik-baiknya. Bukankah sebagai seorang pelajar kita ada matlamat yang hendak dicapai? Bukankah sebagai seorang pelajar kita mempunyai keperluan untuk memahami apa yang telah diajar guru? Tidakkah sebagai seorang pelajar kita perlu mengulangkaji dan menambah ilmu? Saya sebagai seorang guru masih menganggap diri saya sebagai seorang yang masih perlu belajar dan menambah ilmu. Maka atas sebab itulah agak jarang saya berdepan dengan situasi bosan pada tahap 'gaban'(hehehe...meminjam kata-kata yang sering diungkap anak-anak murid saya).Pasti ada saja kerja yang boleh dilakukan demi menambahbaik ilmu, pengetahuan dan kemahiran. Syaratnya, pastikan semua itu bermanfaat dan baik untuk kita. Janganlah pula tidur setengah hari dan asyik melayan mimpi sehingga lupa diri. Sekurang-kurangnya hulurlah sedikit bantuan kepada ibu bapa di rumah. Mereka pasti akan sukakannya dan akan mendoakan kesejahteraan kita. Usah pula menjadi warga kota yang bersifat sementara, asyik berkampung di bandar sehingga akhirnya segan mengaku diri anak kampung (percayalah...ada yang begitu meski bilangannya segelintir cuma).

Apapun keadaannya, buatlah sesuatu yang baik dan bermakna semasa cuti sekolah ini. Kita disuruh berehat agar lebih bersedia menghadapi musim persekolahan pada penggal hadapan yang pastinya akan lebih mencabar. Kita disuruh berehat dan bersedia untuk menempuh dugaan baru. Lebih baik jika tidak terlalu berfokus pada kebosanan, sebaliknya lihatlah jauh ke hadapan. Sesekali bosan menunjukkan kita manusia biasa, tetapi hidup dalam kebosanan pasti boleh menyuramkan hidup kita...kan?

Serikan harimu dengan kegirangan...kerana kita masih bisa bernafas. Ceriakan harimu dengan kegembiraan kerana kita masih hidup di bumi bertuah ini. Hargai dan syukuri agar tidak ada penyesalan di kemudian hari.InsyaAllah...

No comments: