Saturday, April 30, 2011

Mengantuk oh mengantuk ...

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Isu mengantuk dalam kelas merupakan isu biasa dalam kalangan pelajar. Ada yang bertanyakan punca mengantuk tersebut. Maka, kali ini kita bercerita sedikit perihal 'Kenapa Pelajar Mudah mengantuk Dalam Kelas'.

Tiada Persediaan – Ramai di kalangan pelajar tidak kira di alam persekolahan mahu pun ketika di universiti, tidak membuat persediaan yang cukup sebelum ke kelas. Apabila anda tidak membaca dahulu apa yang akan diajar oleh guru pada hari tersebut, anda akan cepat hilang tumpuan. Apa yang diajar oleh guru anda tidak pernah pun tahu. Bagaimana mahu rasa seronok? Macam mana ingin merasa mudah ketika guru mengajar? Justeru, pastikan anda membaca dahulu apa yang akan disampaikan oleh guru pada hari tersebut sebelum ke kelas.

Kurang Tidur – Ramai yang beranggapan bahawa, tidur lewat adalah jalan penyelesaian terbaik untuk 'score' di dalam peperiksaan. Memang pernah berlaku bahawa ramai orang berjaya yang berbuat demikian. Tetapi lebih ramai orang berjaya yang tidak mengamalkan kaedah sedemikian. Apabila anda tidur lewat, anda akan mengantuk di dalam kelas.

Tiada Fokus – Ramai juga pelajar yang tidak memberikan perhatian ketika guru mengajar di kelas. Kelas bukan tempat untuk anda berangan atau membiarkan fikiran anda bebas ke mana-mana.Berikan tumpuan!!!

Kurang Minat – Kalau anda ingin berjaya anda harus minat. Wajib menyukai setiap pelajaran dan subjek yang anda ambil. Sesuatu yang sukar itu seringkali bermula dengan yang sukar-sukar. Kuatkan hati, tanamkan azam yang jitu. Tambahkan minat terhadap mata pelajaran yang kurang diminati. Lakukanlah apa sahaja untuk memastikan anda minat dan seronok terhadap tajuk dan subjek berkenaan, bak kata pepatah hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih...kan?

Fizikal dan Mental – Kadang-kadang kita tidak sedar bahawa mental dan fizikal kita juga perlu rehat yang mencukupi. Dapatkah anda bayangkan sebuah kereta yang bergerak 24 jam tanpa henti dan ia terus bergerak lagi untuk 24 jam, yang seterusnya tanpa henti? Begitu juga tubuh kita. Pastikan anda mendapat rehat yang secukupnya. Rehat fizikal, rehat juga minda. Buang segala masalah yang sedang melanda dan mengusutkan anda.

Semoga perkongsian ini boleh membuka 'mata' kita agar lebih segar di kelas. InsyaAllah.

No comments: