Wednesday, November 10, 2010

Pemberi paling setia...

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera.

Masa begitu terasa sangat cepat berlalu. Sedar atau tidak, kita sudah berada di penghujung sesi persekolahan. Tinggal lebih kurang dua minggu lagi sesi persekolahan 2010 akan berakhir. Maka...tinggal dua minggu lagi para pelajar akan menempuh peperiksaan PENTING...SPM / STPM. Pelbagai rasa yang bergelora. Bukan sahaja anak-anak murid, tetapi juga para guru. Malahan ada ketikanya guru-guru yang kelihatan lebih risau berbanding anak-anak murid...hmmmmmmmph!!!

Pada minggu-minggu akhir ini juga kita semua dihambat waktu. Kerja-kerja akhir tahun yang perlu disiapkan terkadang sedikit mengusik ketenteraman jiwa dan minda. Namun, itu semua lumrah hidup kita. Lautan mana yang tidak bergelora? ...kan? Andai seorang pelayar menyalahkan angin, tanpa angin dia tidak boleh melayar bahtera. Andai pelayar menyalahkan gelora, tanpa lautan...bukan pelayar lah dia. Kesimpulannya? kita tempuhlah segala yang mendatang dalam hidup. Kita tidak perlu menyalahkan sesiapa, bersabarlah sahaja...hadapilah dengan keberanian dan keyakinan. Yakinlah bahawa Tuhan tidak akan menguji kita dengan sesuatu yang tidak mampu kita hadapi. Yakinlah...

Pada minggu-minggu akhir ini juga saya sering berasa sayu. Kenapa? kerana tidak lama lagi anak-anak murid saya akan memulakan perjuangan yang baru. Mereka akan mula melebarkan sayap dan berterbangan mengikut arah angin. Maksud saya, mereka akan meninggalkan alam persekolahan. Setiap kali mereka datang bersalam, meminta maaf dan memohon restu...hati saya pasti tersentuh. Terharu kerana sebagai guru, sudah menjadi tanggung jawab saya untuk mencurah ilmu dan bakti. Menjadi tugas saya bukan setakat mengajar mereka, tetapi juga mendidik mereka sedaya upaya saya. Tidak ada yang saya kesalkan. Tidak ada satupun ilmu yang tidak saya halalkan buat mereka.Malahan saya sentiasa mendoakan kejayaan dan kesejahteraan mereka, di sini dan di sana...InsyaAllah.

'Dialah pemberi paling setia...
tiap akar ilmu miliknya
pelita dan lampu segala
untuk manusia sebelum jadi dewasa'

'Dialah ibu dialah bapa...juga sahabat
alur kesetiaan mengalirkan nasihat
pemimpin yang ditauliahkan segala umat
seribu tahun katanya menjadi hikmat...'

Kepada anak-anak muridku, semoga anda semua beroleh kebaikan dengan ilmu yang kamu peroleh di sekolah. Semoga anda semua mendapat kelapangan hati dan ketenangan dalam menduduki peperiksaan. Mudah-mudahan anda semua berjaya, di dunia dan akhirat. InsyaAllah.

No comments: